A tájfutás

A tájfutás vagy tájékozódási futás egy futósport, általában a természetben, jellegzetes terepeken (bozótos alföld, dombok, hegyek) zajló verseny, ahol a versenyzők tájoló és térkép segítségével keresik fel az ellenőrző pontokat. Űzőinek legalább annyira életforma; az általában hétvégenként megrendezett versenyekre járva az ország különböző részeit lehet megismerni.

A cél a rajtból elindulva minél hamarabb megtalálni a térképen jelzett pontokat a megfelelő sorrendben. Az ellenőrző pontokon narancssárga-fehér színű bója található. Nem biztos, hogy a legrövidebb út a leggyorsabb, mivel a nagy szintkülönbségek fölösleges bejárása sok időt rabolhat el, valamint az erős bozót, kerítések és más akadályok is nagyban akadályozhatják a gyors haladást. A jó tájékozódási futónak mind kondícióban, mind tájékozódási képességét tekintve is jó teljesítményt kell nyújtania, mivel ezek hiánya hátraveti a versenyben. Így ez a sportág ideálisan ötvözi a szellemi és testi követelményeket.
Újabban az ún. dugóka is része a versenynek, ami az elektronikus-pontérintő rendszer része. Ezen a kis, ujjra felhúzható "pöckön" tárolódnak a pontfogási időpontok, amit verseny után ki lehet értékelni.
Az indítás egyénileg, általában 2 percenként történik (akárcsak a raliban), a versenyzők így csak saját magukra számíthatnak a tájékozódásban.

Tájfutó a bójánál

A tájfutás története

Monspart Sarolta

A sport a skandináv országokban igen népszerű, onnan terjedt el Európa többi országába. A női résztvevők közül a magyar Monspart Sarolta 1972-ben (első nem skandinávként), míg Oláh Katalin 1991 és 1995-ben volt világbajnok. A szocializmus alatt nehezítette a tájfutó térképellátást a jó alaptérképek hiánya. Mint ismeretes, a nemzetközi szocialista rendszer egyik alapelve volt a titkolózás, ebbe beleértve a dolgok eltitkolását a saját állam állampolgárai előtt, és ennek része volt a térképek rendszeres meghamisítása, azok minőségének tudatos lerontása. Ezzel együtt, a szocializmus alatt sokkal nagyobb volt a tájfutó klubok taglétszáma, mint a rendszerváltás után. Ez főleg a sporttámogatások rendszere miatt volt így, bár nem olimpiai sportág, így kevesebb támogatásban részesült, és mind a mai napig kevesebb támogatásban részesül azoknál.

Tájfutótérképek

A tájfutáshoz speciális tájfutótérképet használnak. Általában 1:15 000-es vagy 1:10 000-es méretarányú részletes topográfiai térképek ezek, speciális nemzetközi jelkulccsal. A verseny során erre a térképre nyomtatják a pályát is, illetve a felkeresendő ellenőrző pontok számát.A versenyző szempontjából a részletes és olvasható térkép megbízható segédeszköz az útvonalválasztáshoz, képessé teszi őt a tájékozódási ügyességének és futóképességének megfelelően kiválasztott útvonal folyamatos követésére. A helyes útvonalválasztás értelmét veszti, ha a térkép nem hű képe a terepnek, ha pontatlan, elavult vagy rosszul olvasható.
Bármi, ami a haladást akadályozza, alapvető információ: sziklák, víz, sűrű bozót. Az ösvények és utak hálózata megmutatja, mely irányokban könnyebb a haladás és a tájékozódás. A futhatóság részletes osztályozása elősegíti a versenyző helyes döntését. A tájfutás elsősorban térképolvasással történő tájékozódás. Ezért szükséges a pontos térkép a jó és hatékony útvonalválasztáshoz. Egyetlen versenyzőnek sem származhat előnye vagy hátránya a térképhibákból.

Tájfutó térkép

Színek szerepe a térképen

A tájfutótérképen eltérő alapszínek segítik a jelölések és vonalak áttekinthetőségét.

Feketével vannak jelölve: Utak, ösvények; sziklaalakzatok; mesterséges műtárgyak, épületek, kerítések; erdőhatár
Barnával vannak jelölve: Szintvonalak; domborzati elemek: gödrök, buckák; szintletörések
Zölddel vannak jelölve: A zöld szín erősségével érzékeltetik a jelölt terepen való haladás sebességét (minél sötétebb zölddel van jelölve a terület, annál nehezebben futható a bozót miatt), a növényzet sűrűségét; jellegfák, bozótos. A fehérrel jelzett erdők aljnövényzet nélküliek, akadálymentesen futhatóak.
Kékkel vannak jelölve: Tavak, vízfolyások, vizesgödörök; északvonal
Sárgával van jelölve: Nyílt területek, rétek, tisztások, mezők

Arany óra Garmin fēnix® 6X Pro Solar Titanium, Titan szíjjal Garmin fēnix® 6X Pro Solar Titanium, Titan szíjjal -0% 364 890  Ft A mai arany óra eltelt! Nézz vissza holnap kedvenc termékedért, hogy elsőként a tied lehessen! Segítség a facebookon

Partner programA multiNavigator.hu csapata partner programot hirdet . évre is. Akik a Partner Programban részt vesznek, kedvezményesen vásárolhatnak webshopunkban és webáruházunkon keresztül üzletünkben.


Partner oldalunk
Argep.hu árösszehasonlító portál
Árgépen a webáruházunk termékei jelen vannak.
Álljuk az ár-összehasonlítást a mi áraink versenyképesek!