Aktivitásmérők – 10 000 lépés/nap

Tudj meg többet a természetes futás előnyeiről!

Mit is jelent a természetes futás technikája, stílusa? (Angolul natural running, minimalist running vagy barefoot running kifejezéseket használják erre az új futás-technikára.) Ha csak a direkt angol fordítást nézzük, akkor is beszédes: legkevesebb "technikai" támogatással futás, vagy mezítlábas futás.
Miért is akarnak tudós emberek visszafejleszteni már meglévő technikai vívmányokat, amiket a cipőkbe építettek, mint csillapító vagy stabilizáló elemek? Talán mert a modern elemző rendszerek segítségével le lehet mérni a futás hatékonyságát és lehet elemezni a talajérintkezés biztonságosságát. Ezen mérések és elemzések kimutatták, hogy sokkal hatékonyabb az a mozgás amikor a talajt fogó láb nem sarokra érkezik és továbbgördül, hanem a talppárna és a teljes talp sorrendben érkezik a talajra, miközben a futó kissé előredőlve halad (mint síeléskor) és engedi, hogy a lendületben a test súlypontja alatt fogjon a láb talajt. Ez technika azt eredményezi, (ha nincs megemelve a sarok a talppárnához képest), hogy a láb nem képes sarokra érkezni, továbbgördülve a talp talajt fogni, és talppárnáról elrugaszkodni. Ekkor a láb elülső része (talppárna) érintkezik elsőként a talajjal, és ideális esetben a sarok csak abban az esetben érintkezik a talajjal, ha stabilizálni kell a talaj egyenetlenségét és meg kell támasztani a lábat. A talajfogást követően minden további gördülő mozgás nélkül képes tovább rugaszkodni, ezzel nem veszít energiát a mozgásból (egy-tíz lépés esetén talán nem számít, de 20 - 42 km esetén ez már 20.000 vagy 42.000 lépést jelent, ott már igenis számít) ami lényegesen hatékonyabbá teszi a futást.
Az alábbi kép mutatja a két különböző stílusú mozgás talaj hatás-ellenhatás dinamikáját az idő függvényében.

Azt ne felejtsük el, nem az fáj amint a láb/sarok belecsapódik a kemény talajba, hanem a talaj becsapódás utáni visszahatása (ütődése) megy végig a csontvázon és okoz káros rezgéseket a boka/térd/csípő, és a gerinc minden ízületén, csigolyáján ahol a rezgés végighalad. A láb szerkezete olyan, hogy a láb bokában, mint egy jó lökésgátló dolgozik a lábszárban lévő izmok segítségével. Ezek az izmok, ha megfelelően edzettek, képesek megvédeni a sarokcsont közvetlen a talajba csapódását, és talajfogást követően azonnal képesek elrugaszkodni onnan előrehajtani a futót.
Így a sarokfogásra kifejlesztett, emelt sarkú csillapítórétegre nincs is akkora szükség, amely a sarokra érkező technikájú és továbbgördülő lábú futó csontvázát hivatott védeni. A plusz sarokmagasító csak többlet súlyt ad a cipőnek, amit végig kell cipelni a teljes távon, továbbá a sarok 9-12 milliméteres emelése nehézzé teszi a láb természetes talajfogását úgy, hogy a talp elülső része érjen elsőként földet. (Ezt a nehézséget a hölgyeknek könnyű elképzelni, a magas sarkúban való futás, körülményességére gondolok.)
Azt megérthetjük, mi a haszna a mezítlábas vagy természetes futásnak, de hogy lehet ezt igazán megtanulni és sérülés és károsodás mentesen begyakorolni?
Kérdezzünk meg egy harcművészt, akik egy életen át mezítláb edzenek, futnak, rugaszkodnak a talajról és érkeznek vissza oda.

Két útja van az elsajátításnak

Első lehetőség, ha nem bízunk képességünkben, akkor a cipő sarokemelését csökkentsük fokozatosan a magas sarokcsillapítástól a nulla csillapításig, amely 12 millimétertől a 0 milliméterig fokozatosan vezet át a futástechnika változásáig. Figyeljük a mozgásunkat, igyekezzünk az egyre kisebb sarokemelésű cipőnkkel egyre többet futni és arra odafigyelni, hogy a felsőtest megfelelő módon dőljön minél jobban előre és kevésbé nyújtsuk előre a lábunkat. Amikor már az eggyel alacsonyabb sarkú cipőnkkel úgy érezzük, hogy hatékonyan, fáradás nélkül futunk, akkor válthatunk a következő fokozattal alacsonyabb cipőre, míg végül eljutunk a biztonságos és hatékony mezítlábas futásig.
Mire figyeljünk ennél a módszernél? Az első néhány alkalommal annyit fussunk, amennyi még jólesik és a futás intenzitása is olyan legyen, hogy a futásmennyiség ne okozzon izomsérülést.

Mire gondolok?

A futás-technika váltása olyan izmokat is erőteljesen megdolgoztat mely izmok előtte nem voltak ilyen mértékben terhelve. Szerencsésebb esetben izomlázat okoz, de túlterhelés esetén izomgörcsöt vagy akár izomhúzódást is. Legyen kontroll, ami az átállás közben, képes azt mondani "pihenj!". Hosszabb versenyen ne próbálj ki sokkal alacsonyabb sarokemelésű cipőt, előtte legalább egy hónapot eddz ilyen cipőben.
Nézd meg a futók tapasztalatait, volt aki csak izomlázas lett, volt aki egy félmaratonon hiába volt lényegesen gyorsabb, 17 kilométernél görcsölt a vádlija.
Másik lehetőség, ami drasztikusnak tűnik, de megfelelő edzésterv mellett gyors áttérést biztosíthat. Egyszerűen kezdjünk el mezítláb futni, ha van hol.

Hol lehetséges ez?

Tornateremben tényleg mezítláb mint a karatésok. (Kicsi hely, zárt tér, nem futásra találták ki.) Fitneszteremben futógépen. Ezt sem szereti mindenki, de megoldás, mert mezítláb sem kopik el a talp és van elég rugalmassága a gépnek, ha nem sikerül elég gyorsan az új technikára átállás.
Egy nulla sarokemelésű cipőben elkezdünk futni a megszokott útvonalunkon.
Én a második verziót alkalmaztam, mivel több évig korábban harcművészetet tanultam, gyakoroltam és mindig mezítláb vagy papucs vastagságú karatés cipőben edzettünk és sosem volt problémám a futással. Amikor még nem is tudtam tudományos okosságot erről a futásstílusról, akkor is magamtól levettem a magas csillapítású és sarkú minőségi futócipőmet teremben és futópadon, mert úgy volt komfortos a futás.

Milyen eredményt lehet felmutatni a mezítlábas futással?

Abebe Bikila Etióp futó 1960-ban megnyerte a maratoni olimpiát, Rómában aszfalton futva 2 óra 15 perc 16.2 másodperces fantasztikus világcsúccsal.
Milyen cipőt lehet ajánlani? Már nagyon sok gyártó hallott erről a technikáról és gyárt már kifejezetten erre futásra kifejlesztett cipőket.
Az inov-8 márka kínál teljes átmenetet a magas sarkú (12 mm emelés), nagy csillapítású cipőtől a 9 - 6 - 3 - 0 mm emelésű kisebb csillapítású cipőkig teljes kínálatot. Mindenki kiválaszthatja magának megfelelőt, akár utcai futásra, akár terepi futásra.

Arany óra Garmin fēnix® 6X Pro Solar Titanium, Titan szíjjal Garmin fēnix® 6X Pro Solar Titanium, Titan szíjjal -0% 364 890  Ft A mai arany óra eltelt! Nézz vissza holnap kedvenc termékedért, hogy elsőként a tied lehessen! Segítség a facebookon

Partner programA multiNavigator.hu csapata partner programot hirdet . évre is. Akik a Partner Programban részt vesznek, kedvezményesen vásárolhatnak webshopunkban és webáruházunkon keresztül üzletünkben.


Partner oldalunk
Argep.hu árösszehasonlító portál
Árgépen a webáruházunk termékei jelen vannak.
Álljuk az ár-összehasonlítást a mi áraink versenyképesek!