Salomon Supercross GTX

L40809200
Értékelés 
Cipőméret (UK)
Szín
41 990 Ft
Adóval együtt szállítási idő: 1-2 munkanap
Mennyiség
raktáron

  Partner program

Vásárolj 5-15% kedvezménnyel!

  Személyes adataid bizalmasan kezeljük

Kérésedre azonnal töröljük

  Megbízható szállítóval dolgozunk

Gyors és biztonságos

  Pénzvisszatérítési garancia

14 napon belül elállhatsz a vásárlástól

Leírás

Városi parkban futnál, vagy kimenekülsz inkább a közeli erdőbe, és az ösvényeket célzod meg? A Salomon Supercross cipő lesz a te barátod! Bármely terepen hatékonyan tudsz benne futni, könnyű, kényelmes viselet. A Sensifit és a Quicklace együtt stabilizálja és kellően védi a lábad. Az EnergyCell középtalp igen hatékony ütéscsillapítást nyújt a technikás, egyenetlen, kemény terepen is. A Contagrip TD külső talp nagy méretű bordázata kiváló tapadást biztosít minden terepen, legyen akár száraz vagy nedves. A cipő felső része kopásálló Ripstop szövet, illetve laminált Gore-Tex vízálló-lélegző membrán.

 • szintetikus szövet felső rész, szinte teljesen varrásmentes
 • Sensifit illeszkedés
 • Gore-Tex laminált vízálló-lélegző membrán
 • Quicklace gyorsfűző
 • minimális
 • merevített, formázott sarokrész
 • kivehető, mosható talpbetét
 • EnergyCell középtalp
 • Contagrip TD külső talp
Termék részletei
L40809200
2019-09-02

Főbb jellemzők

Javasolt futásnem
városi park, terepfutás
Kollekció
női
Színe
fekete (Black/Black/Black)
Tömeg
290 g

Illaszkedés

Lábfej szélesség
normál lábfejre
Stabilitás
semleges/szupináló lábálláshoz

Talp jellemzői

sarokemelés (drop)
10 mm
Vélemények

Jelenleg nincs vásárlói vélemény.

Írja meg véleményét

Salomon Supercross GTX

Salomon Supercross GTX

Írja meg véleményét

Futócipő tisztítás, karbantartás, javítás

Egy városi legenda, hogy nem szabad a futócipőt mosni mert árt neki

Ez a mondat a futócipő gyártók érdekeit szolgálja, mert ha futócipőd mindenkor tiszta, akkor hosszabb életű lesz, és az a futócipő gyártónak nem jó, mert ritkábban veszel új futócipőt. Ezért elterjesztette, hogy a futócipő mosás káros, sőt tiltja a mosógépben cipőmosást. Nem megtanítja, leírja hogyan kell a cipőt mosógépben biztonságosan károsodás nélkül mosni, hanem tiltja - mert neki az az érdeke.

Volt már, hogy a futócipőd vászna idő előtt elszakadt és nem tudod hogy miért?

Hátha kapsz magyarázatot, ha elolvasod amit összehordtam alább.

Ha ilyen saras a cipőd kitisztítod?

Mit érdemes tudni és miket lehet javítás
és tisztítás címszó alatt elvégezni,
ha egy futócipőn saras, koszos lesz.

Először is néhány tévhit, de legalábbis
nem precízen megfogalmazott városi legenda:

 • A futócipőt nem szokás tisztítani - mert öntisztuló.
 • A futócipőt nem szabd mosógépben mosni.
 • A futócipőt a mosógép centrifugája tönkreteszi.
 • Ha a talp részlegesen levált nem lehet megragasztani, megjavítani.
 • Ha a vászon a cipő felsőrészén kiszakadt, akkor javíthatatlan

Nézzük miért tévhitek a fenti állítások

 1. A futócipőt lehet nem szokás tisztítani, de sokkal jobb egy tiszta szagmentes futócipőbe belebújni futni benne, majd levenni a lábunkról mint egy, olyan cipőben sportolni, amikor zoknink akkor is koszos lesz, ha csak belebújtunk a cipőbe és még egy lépést sem tettünk vele. Én azon a véleményen vagyok, hogy ha a zoknimat, az ingemet, gatyámat, bugyimat mindig tisztán tartom akkor, a futócipőnek miért kell piszkosnak/szagosnak lennie? Szóval ez lehet, hogy nem tévhit, de hát mennyivel jobb tisztán, mint kevésbé tisztán sportolni. Sport közben izzadunk a poros útról a por, ha mellé még esik, akkor a sár beleivódik a cipő vásznába a talpbetétbe. Ha nem szárad ki a futócipő a láb izzadsága által elszaporodó baktériumok olyan szagokat termelnek ami egy egészséges lábat is lábszagúvá tehet, továbbá egy nedves vizes izzadt cipőben a vízhólyag kialakulásának valószínűsége is nagyobb mert a talpon a bőr felpuhul és rétegei könnyebben elcsúsznak egymáson. Szóval a futócipőt érdemes tisztítani és a cipő anyagától felépítésétől függően kell megválasztani a tisztítás mikéntjét és gyakoriságát.
A cipő tisztításának fokozatai - sima zuhannyal szappan nélkül és körömkefével mosószappannal mosás közti különbség

<A cipő tisztításának fokozatai
  sima zuhannyal szappan nélkül
  és körömkefével mosószappannal mosás
  közti különbség

 1. Van olyan futócipő amit nem biztos, hogy jó megoldás mosógépben mosni, de ma már az ilyen futócipők száma egyre kevesebb mert a futócipő gyártók előnyben részesítik a szintetikus anyagokat, és egyre kevesebb a állat bőr, papír/parafa, vagy gyapjú alapanyagot is tartalmazó lábbeli. Ha egy cipő ezen alapanyagok valamelyikét tartalmazzák, tényleg ne tegyük áztató mosásnak ki, mert ezek az alapanyagok a sok víznek és esetlegesen a mosószereknek köszönhetően megváltoztatják állagukat, alakjukat, rugalmasságukat, vagy egyszerűen szétmállnak. Szóval a futócipők legtöbbje a 30°C -os kímélő sport ruha/cipő mosásban részesülhet - de győződjünk meg arról, hogy a gyártó milyen ajánlást ad erre vonatkozóan
 1. Nagy fordulatszámú centrifugázás okozhat a saroknál vagy a cipő merevített oldalában olyan deformitást, amely megváltoztathatja a cipő alakját és ezáltal a kényelmét, ezért nem javasolt percenként 600-800-nál nagyobb fordulatszámon centrifugázni vagy több cipőt egy mosásban centrifugázni. Ha több cipőt mosunk egyszerre, egyéb nem kényes ruhákkal együtt mosva csökkenthetjük károsodás esélyét.
 2. De meg lehet ragasztani, javítani, a levált talpat csak megfelelő szakember végezze megfelelő rugalmas és erős ragasztóval és megfelelő technológiával.
A cipő tisztítása - hidd el többet segít mint árt a körömkefe A cipő tisztítása - hidd el többet segít mint árt a körömkefe
A cipő tisztítása - akár ez is megoldás lehet?
A cipő tisztítása - akár ez is megoldás lehet?

Mitől lehet piszkos/koszos egy futócipő?

 • az úton, földutakon aztán főleg, erdőben meg méginkább a szálló por megül a cipő vásznában de ha egy pocsolyába lépünk, elengedhetetlen, hogy a cipő ne legyen saras. A por a jól szellőző cipők vásznában megül (csak a színén lehet látni, hogy árnyalattal másabb színű) és ottragad majd később ahol gyűrődik az anyag ott a porszemek roncsolják az anyagot mint a smirgli és egy hosszabb futást követően 30-80km csak azt vesszük észre kiszakadt a vászon, esetleg kilóg a lábunk a cipőből. A vászonban megülő port a lehető leghamarabb érdemes kitisztítani a cipőből.
 • A láb a bőrön keresztül is kibocsát, izzad, van akinél ez erőteljesebb van akinél kevésbé. Az izzadságban a baktériumok szaporodása okozza a kellemetlennek tűnő lábszagot, ami a szintetikus anyagú cipőben egyre inkább erősödik - mármint a baktériumok szaporodása. A szag addig nem képes eltűnni, míg a szagokat okozó baktériumok el nem pusztulnak. A Sima mosás legtöbbször kevés, vagy baktériumölő mosással (ezüst tartalmú mosószer) vagy olyan szag mentesítő baktériumölő cipő spray alkalmazása indokolt ami után a baktériumok elszaporodása lassul. A cipőt formában, állagban nem befolyásolja a szag de lássuk be nem higiénikus.
 • Előfordulhat még olyan olajos, benzines szennyeződéssel bíró utakon kell keresztül futni amikor a cipőn olajos szennyeződés keletkezik, ez esztétikai gond, annyi különbséggel, hogy az ilyen szennyeződések eltávolítása speciális oldószert is igényelhet. Az ilyen jellegű oldószerekkel körültekintően kell tisztítani mert az oldószerek esetleg a ragasztást vagy az anyag színét is oldhatják, károsíthatják.
 • Vizes lesz a cipő mert esőben futottunk, vagy hóban és egy idő után átázott. A hóban futás sokszor inkább tisztít a cipőn mint koszol, de ez megtévesztő is lehet, mert ha a vászonban lerakódott por már nagyon régóta a cipőben van a hó nem képes teljesen kiáztatni belőle, inkább csak a felszínt tisztítja - viszont a kosz/por feláztatásában segít, így egy ilyen futást követően a gépi vagy kézi mosás könnyebbé/gyorsabbá válik.
Akkor jó ha legalább ilyen habos, és legalább már ilyen fehér a hab >>>
Akkor jó ha legalább ilyen habos és legalább már ilyen fehér a hab

A cipő hatékony tisztításának lehetőségei

A mosógépben ha nem vesszük ki a fűzőt, így sem védhetjük a tüske beakadása és leszakadása ellen

A mosógépben ha nem vesszük ki a fűzőt, a tüske beakad vagy leszakad

A fűző tüske megvédésének egyetlen hatékony módja

A fűző tüske megvédésének egyetlen hatékony módja

A fűző tüske megvédése két lépése az utolsó lyukba visszafűzés és feszítés

A fűző tüske megvédése két lépése az utolsó lyukba visszafűzés és feszítés

 1. Ha koszos a cipő veszünk egy újat - jó a gazdaságnak, kevésbé jó a környezetszennyezés állapotának, és a pénztárcánknak, de mindig kiváló új cipőben futhatunk - eldobható/eldobandó cipő kategória.
 2. Kézi tisztítás vizet nem használva: közepesen kemény szőrű cipőkefével vagy hosszú-szőrű körömkefével a rászáradt sarat (homok) kikeféljük miközben porálarcot viselünk mert a szilikózis kellemetlen egy betegség. Javaslat, hogy addig keféljük amíg a cipőből már nem jön ki több por. Ezt egy kádban vagy egy fehér lap fölött végezve láthatjuk biztosan, jön-e még a por. (bizonyos típusú cipőknél elegendő és javasolt tisztítási mód pl bőr felsőrészű cipő erős kordura jellegű, sűrű szövésű, porra sárra nem érzékeny cipőknél javasolt vagy megfelelő eljárás lehet.) A kefe kárt nem nagyon okoz a cipőben nyugodtan végezhetjük a tisztítást - puhább szőrű kefével tovább tart a művelet.
 3. Kézi tisztítás vizet is használva: Nagyon fontos, a mai modern szintetikus alapanyagokból készült sportcipők a magasabb hőmérsékleten (40-50°C -nál nagyobb hőmérséklet hatására) a cipőben alkalmazott ragasztások elgyengülhetnek, elengedhetnek, a sarok merevítő anyagok mivel lágy műanyagból készültek eldeformálódhatnak és a sarok megtámasztása, stabilitása megszűnhet vagy a deformitás miatt feltörheti a sarok vagy boka részét. Szóval alapszabály amit a kéz elvisel vízhőmérsékletet, azzal mossuk a sportcipőnket. A kerti slag nagyon jó és hatékony módszer, (a nagy mennyiségű sár legalább a kertben marad) de ez csak előmosás, utána még a kefés, szappanos mosás végzi majd el az alapos mosást. A kézi mosást érdemes zuhany segítségével lavórban vagy kádban végezni, mosószappan és körömkefe (hosszú szőrű olyan körömkefe javasolt amivel hajlandóak vagyunk saját láb vagy kézkörmünket is megtisztítani - olyan erős rövid szőrű kefe ami a kezünkön lábunkon bőr/hámsérülést okozhat az a cipő vásznában is kárt tehet) segítségével bő vízzel addig végezzük, amíg a vászonból fehér hab és az öblítéskor tiszta, homok mentes víz nem jön ki a cipőből (ez látható a fehér kádban vagy a lavór alján) .Az egyik fél cipőt megtisztítva azonnal láthatjuk a két cipő vásznának színe közti különbséget. A mosást követően az alapos öblítés fontos nagyobb mennyiségű vízzel. A zuhany hatékony eszköz. A szárítás mikéntjéről később lesz információ.
 4. Tisztítás fogkefével: ez is megoldás, de a fogkefe akkor hatékony ha kis helyen lokálisan akarunk eltüntetni piszkot és nem akarjuk, hogy a cipő minden része tocsogjon a víztől és szárítani kelljen. Szóval ha teljes tisztítást akarunk fogkefével, gondoljunk bele mennyire fogjuk magunkat szívatni vagy nem lesz elég hatékony az egész cipő tisztítása - a körömkefe hatékonyabb.
 5. Gépi mosás: tévhit, megtévesztés, hogy nem lehet/ szabad futócipőt mosógépben mosni. A pontos mondat úgy hangzik, hogy van olyan futócipő (most már egyre kevesebb) amit nem szabad áztató mosásnak kitenni, illetve a gépi mosás szabályait érdemes betartani. Azok a sportcipők nem alkalmasak bő-vizes gépi mosásra, amik állati bőr felsőrész vagy bőr, papír, esetleg parafa anyagú talpbetétet tartalmaznak. Ha ilyen anyagot találunk a cipőben vagy a termék tájékoztatóján említést tesznek róla akkor a gépi mosást hanyagoljuk és más alternatív megoldást keressünk.
 1. Szóval gépi mosás teljesen szintetikus, nem gore-tex vagy egyéb vízálló/lélegző technikai anyaggal bíró futócipő esetén: A cipőből vegyük ki a talpbetétet és a fűzőt. (a fűző ha a cipőben marad és szanaszét lobog, esélyes, hogy beleakad a dobba ami leszakítja a fűzőtüskét és akkor cseszhetjük a gyors újrafűzést - új fűzőre lesz szükség.
  A talpbetét a cipő mellett a gépben ugyanúgy mosásra kerül, csak ha benne hagyjuk a mosás során a belső rész kevésbé hatékonyan öblítődik ki, majd szárításkor elfelejtjük kivenni belőle és nem szárad ki teljesen sőt ha olyan a cipő be is penészedhet ha sokáig marad vizes a talpbetét alatt. A mosózsák hatékony eszköze a cipő védelmének a mosógépben (ilyenkor a fűző is a cipőben maradhat) sőt ha ruhákat is teszünk a cipő mellé, azt kevésbé bolyhozza károsíthatja.
 2. Mosózsák lehet bármilyen tornazsák, kispárnahuzat, vagy erre a célra legyártott vászonzsák. Amire figyelni kell, hogy a zsák mosás hatására ne engedjen a színéből, azaz nehogy megfogja cipőt a színével. Mosóprogram szigorúan 30°C-on szintetikus vagy sport cipő mosóprogram (Nagyon sok mosógép magasabb hőmérsékletű vizet tölt a mosógépbe, hogy a ruha és a dob által elvont hő kiegyenlítse a kiválasztott hőmérsékletű programot - azaz 40°C-os mosás esetén 50°C -os vizet enged a dobba ami károsíthat már - ezért szigorúan a 30°C-os programot válasszuk.
  Mosószer színes ruhák mosásához alkalmazott olyan mosószer amiben hisszük, hogy hatékonyan mos ( lehet por, folyékony vagy kapszula vagy mosódió, akinek ami tetszik). Én 30 perces programot használok, öblítő felesleges adalék, és ha a 30perces program nem elég lehet ismételni, vagy amit szoktam, kézi mosást követően dobom be a gépbe erre a rövid programra.
 3. Centrifugázás: hatékony eszköze a szárításnak, mert a centrifugázott cipőből már nem csöpög a víz és 8-10 óra alatt szobalevegőn megszárad. Centrifuga fordulatszáma 600-800 maximálisan illetve ha ruhák is vannak a mosógépben a cipő mellett, az méginkább csökkenti a cipőkárosodásának előfordulását. Kézi mosást követően kézben fogva gyors köríveket leírva kézzel a centrifugázást imitálva szinte kirázom a víz nagyját a cipőből. Egy fal előtt állva látom meddig vagyok képes a falra juttatni a cipőből a vizet, ha már nem jön víz akkor felesleges a további tornagyakorlat. Egyébként kitűnő crossfit gyakorlat a kéznek és a vállnak érdemes váltott kézzel végezni. Szárítás: itt is igaz az alapfeltevés, hogy magas hőmérsékletet nem engedünk a cipőre, mert károsíthatja, azaz, nem szárítjuk konvektoron, kemencén, tűzhelyen (főleg bennük nem), tűző napon, mikrohullámú sütőben. Marad a szárítás jól szellőző - ahol a levegő átjár - helységben vagy szabadban csak ne érje tűző nap. A 20-22°C -os szobában centrifugálás után egy éjszaka alatt is képes teljesen megszáradni a cipő.
 4. ami tilos minden sportcipő tisztításakor, a magas hőmérséklet alkalmazása, olyan vegyszerek alkalmazása ami a vásznat a EVA középtalpat, oldják, roncsolják, a ragasztást feloldják.

Mi van akkor ha olyan sérülés van a cipőn ami zavaró de a használatot/viselést nem lehetetleníti el?

 • a középtalp és a külső talp (kopó réteg) kis helyen elvált - jobb mielőbb megragasztani addig feltépve a gumit amíg hiányos vagy elengedett a ragasztó, majd a ragasztót pótolni rugalmas és erős ragasztóval. Ciános merev és epoxi típusú ragasztó felejtős, mert a cipő rugalmasságát nem képes követni és a ragasztás gyorsan széttöredezik - nem hatékony megoldás. Legjobb a pillanatragasztó, de az csak akkor ha rá van írva rugalmas anyagokhoz, gumihoz vászonhoz is jó. (a Henkelnek a Loctite-nak is van ilyen ragasztója vagy ipari ragasztót érdemes használni). A pillanatragasztó azért jó eszköz mert a ragasztott felületek szorítása is külön szakmát igényel és nem mindegy egy nem egyenes egyszerű forma 10-20 órán keresztül folyamatos nyomás alatt tartani, míg a kézzel nagyon ügyesen 5-10-30 másodpercig képesek vagyunk elegendő és megfelelő nyomást adni. (A teljes 100% kötési erő mindenkor 20-24 óra ezt ne feledjük)
 • szakadt vászon - kilóg a lábujj. Ilyenkor egy jó kezű cipész a szakadás nagyságától függően képes géppel mint egy hímzést megerősíteni a szakadt felsőrészt, miközben nem változik a cipő hajlékonysága és nem irritálja a lábat a varrás. Másik megoldás, hogy olyan speciális gumialapú ragasztóval foltot laminálunk a vászon vagy a talp színében nagyon vékony fóliaként ami rugalmas és erős foltot képez mindenféle varrat és perem mentesen.
 • elkopott a talp egy kis részen ahol nagyon csoszogtunk de a cipő minden más része tökéletes: ilyenkor egy folyékony talp nevű ragasztóval lehet pótolni a hiányzó kopott részeket, még sokáig használhatóvá teszi a cipőt.
 • kikopott a cipő kéreg belső része: Lyuk keletkezett a kemény sarok kéreg és a vászon, nomeg a köztes szivacsban és feltöri a lábat, a cipő meg már nagyon viseletesnek tűnik emiatt. Ezt formára vágott bőrdarabbal és kis szivaccsal lehet lefedni és esztétikussá és ismét használhatóvá tenni a cipőt. Az így megjavított cipő ezen része a bőr kopásállósága miatt sokkal tartósabb lesz. A kikopás oka legtöbbször a cipő és a láb alakjának különbsége a méret helytelen megválasztása amikor 1-2 számmal nagyobb cipőt választunk mert keskeny fazonú cipőt választunk széles lábra, és ekkor a láb feleslegesen mozog a cipőben folyamatosan koptatva a sarok részt, ahol a vászon nem ilyen mértékű koptatásra van tervezve. Másik ok a cipő nem elégséges vagy helytelen fűzése és a lábon nem elég feszesen van a cipő emiatt mozog benne. Sokszor látom, hogy valaki aki be sem köti a cipőt csak belebújik és fut benne nagyon gyorsan kikopik a saroknál - elkerülendő a bekötés nélküli viselet mert a cipőket bekötve viselésre tervezték. Ami még gondot okozhat egyeseknél, a csontkinövés vagy sarkantyú megléte ami folyamatosan koptatja a sarkat. Akinek ilyen van és tud róla érdemes az első kis kopás után beragasztania bőrfoltot.
16 hasonló termékek ugyanazon kategóriában:

Márka: inov-8

inov-8 Mudclaw 300

Ismertető(k): 0

Havas, jeges a kedvenc helyed ahol edzeni szoktál? Van már megbízható cipőd, amiben nem kell attól tartanod, hogy elterülsz a földön? Az inov-8 Mudclaw 300 agresszív mintázatú talpa extrém terepen is

Ár 42 990 Ft
Bővebben
raktáron

Márka: inov-8

inov-8 Terraultra G 260

Ismertető(k): 0

Az ultra futás fokmérője lehet ez a cipő. Egyszerre minimalista, egyszerre akár "maximalista" de mindenképp maximalista a tartósságban, a tapadásban, a könnyedségben, a szellőzésben, a komfortban, és

Ár 51 990 Ft
Bővebben
raktáron